tiistai 16. huhtikuuta 2013

Psyyke ja fysiikka taistelee

Eräs leikkauksen läpikäynyt ystäväni sanoi, että lihavuusleikkaus ei ole lobotomia. Ei todellakaan, se on huomattu. Sitä paitsi aivot eivät nyt oikein seuraa perässä tätä uutta vatsaa ja fysiikkaa. Koko ajan päässä kaihertaa ajatus että syön väärin, mitä jos epäonnistun tässäkin, mitä jos en laihdukaan... Joka aamuinen punnitus ei varmaan tee hyvää sekään, masennus ja epätoivo iskee heti jos ei ole joka aamu tippunut painoa. Edes pudonneet 12 kiloa eivät saa rauhaa mieleen aikaan. Oikeasti, sehän on tosi paljon, mutta siltikään aivot eivät usko tätä todeksi. Se toivottomalta tuntuva urakka joka on vielä edessä saa mielen unohtamaan että ei kiire, aikaa on vielä. Kaikki mulle tänne, heti. Ja sitten ei ainakaan fysiikka ja psyyke kulje käsikädessä, olisin varmasti vielä sekaisemmin. :D

Totta on se että kun kävin kävelylenkillä, minua ei ahdistanut, astmapiippua ei tarvittu, oli ihana kun ei hengästynyt. Diabeteslääkitys on poissa, verenpainelääkitys odottaa vähentämistä, hei haloo, minähän olen saanut jo paljon aikaan. Siitä huolimatta tunnen että mitään ei ole tapahtunut ja syyllistyn joka syömisestä. Kai tämä on tätä syömishäiriöisen mielen tuotetta. Psyyke taistelee fysiikkaa vastaan. :D Kyllä se vielä voiton vie!! 


Mitäs sanotte jääkaappini sisällöstä:

-  kevyt tuorejuustoa (en ole syönyt)
-  laktoositonta rasvatonta maitoa
-  omppumehua, juon laimennettuna
-  makeuttamatonta mansikkakeittoa
-  maustamatonta jugurttia
-  kotitekoista mehua (en juo, on sokeria)
-  Piltti luumusosetta
-  Piltti hedelmäsosetta
-  rahkaa
-  kevytviiliä
-  bataattisosekeitto 
    ja sekalainen joukko säilykkeitä (ei minulle)


Mies on työmatkalla muutaman päivän, lapsia ei kotona, joten vastaan yksin jääkaapin sisällöstä. Ei tuolla määrällä pitäisi syyllistyä, mutta niin sisäänkasvanut se tällaisella liikalihavalla on, että kaikesta voi löytää pahanmielen. 

Ensimmäisenä taidan heittää sen puntarin niin nurkkaan etten sitä joka aamu jaksa sieltä kaivaa. :D 
Toiseksi, yritän aloittaa valmistelut koulun perusjakson näyttöjä varten. Lisää opiskelua ja vähemmän oman navan ympärillä pyörimistä. 
Kolmanneksi, JEE, aloitan polkupyöräilyn. Poljen joka päivä ainakin 10 km. Ja siitä asteittain enemmän ja enemmän. 
Neljänneksi... kirjoitan teille ystävät kalliit ja puran tätä oloani. Pieni mieli täällä miettii sekaisena kaikesta ja yrittää saada selkeyttä aikaan. :)

3 kommenttia:

  1. Hei !
    Kovin on vajavainen toi sun jääkaapin sisältö, ainakin mun mielestäni :) . Tampereella ohjeistetaan syömään lihaa, kalaa ja kanaa jo heti kotiuduttua. Niiden täytyy vaan olla tosi kypsiä ja täytyy syödä hyvin pureskellen. Kasvisten pitäis olla niin kypsiä, että ne saa haarukalla muusattua. Aterioita ei kuitenkaan enää pelkkinä sosekeittoina.
    Juustoa ja leikkelettä leivälle, hedelmiä kuorittuina jne.
    Niitä normirajoituksia toki on:
    • maksimiannoskoko on sen 2 dl/kerta, koskee myös juomia
    • syömiset ja juomiset eri aikaan
    voit juoda 20 minuuttia syömisen jälkeen
    • maitovalmisteita 8dl/päivä
    valitse rasvattomat ja sokerittomat vaihtoehdot
    hyviä esim. Valion Plus maito ja -piimä ja PROfeel -tuotteet
    • 2 dl maitoa, piimää, jukurttia = 1 dl rahkaa tai raejuustoa
    • rasvaksi 60-70% kasvimargariini
    6 tl/päivä ja rypsiöljyä 2-3 tl/päivä
    Becel, Becel Gold, Flora 60%, Keiju 60-70%
    EI Keijuriini, Flora Kulta, Oivariini, Ingmariini
    • muista huolellinen pureskelu ja hidas syöminen
    • arvioi annokset 1 dl mitan avulla
    1 kuukauden ajan:
    • kasvikset kypsennettyinä
    • leipänä näkkileipä tai hapankorppu
    • hedelmät kuorittuina, lasten hedelmäsoseet ovat myös hyviä

    Mää kun tykkään kalasta, oon syönyt parina päivänä lounaalla savulohta, jonka seassa on raejuustoa. Lisäksi kypsäksi höyrytettyä broccolimixiä ton pari ruokalusikallista. Ja kun en tiedä mihin ton kaiken rasvan änkisin, niin laitan sitä puuroon "voi"silmäksi ja noiden kasvisten päälle :) .

    VastaaPoista
  2. Eilen olin juuri ravitsemusterapeutin juttusilla. Kertoi myös että Terveystalon ohjeet on paljon tarkemmat kuin muilla. Terveystalo kehottaa ensimmäiset kolme viikkoa syömään vain näitä kyseisiä ruokia ja soseita eikä todellakaan leipiä, lihoja ja yms. Terveystalo ottaa varman päälle ettei tule tukoksia eikä turvotuksia vatsaan. Ravitsemusterapeutti kehoitti myös siirtymään nyt jo vähän vahvempiin ruokiin. Ohjeita tuntuu olevan joka sairaalalla omansa. :)Aamun minäkin aloitan puurolla voisilmän kera. :)

    VastaaPoista
  3. No täällä on toi syömisohjeistus tehty kahden ison sairaalan 10-15 ravitsemusterapeutin yhteistyönä.
    Tuoretta leipää, pullaa, tms. ei saakaan syödä kuin kuukauden päästä leikkauksesta. Mää en ole syönyt vielä vaikka leikkauksesta on jo kuukausi. Ja hyvin pureskeleminenhan on tietysti se kaiken A ja O. Ja teelusikan käyttö :D .
    Mää syön vieläkin teelusikalla, enkä ole vielä syönyt tuoreita kasviksia tai vihanneksia. Tuoreessa muistissa on ne alkuajan hirveet kivut, vaikka kaikki ruoka olikin sosemaista ja söin tosi vähän.
    Tulevana viikonloppuna aion kokeilla jotain tuoretta leipää, en kuitenkaan vielä ruisleipää :) .

    VastaaPoista